Home

Thursday, 25 September 2014

CINTA ....Proaktif atau Reaktif ???

Cinta, satu persoalan yang sering menghantui semua orang. Adakah cinta yang diterima atau yang diberi betul-betul suci dan ikhlas? Kadang-kadang aku melihat, kawan2 yg telah bercinta sgt lama, tapi akhirnya putus apabila pernikahan bakal berlangsung. Tak kurang juga, ada juga sahabat yang telah menikah, tetapi usia pernikahannya tidak dpt bertahan lama. Kenapa semua ini berlaku? Adakah mereka sudah bosan bercinta? ataupun, tiada lagi perasaan cinta yg ingin dipersembahkan?
Proaktif Atau Reaktif ?

Cinta, apakah ia subuah proaktif atau reaktif? apa itu proaktif ? Apa itu reaktif?
"saya sudah tiada perasaan kepada isteri saya lagi" kata abu
"awaak ada berapa anak?" tanya Dr.Love
"2 org" balas abu
"jadi, Cintailah dia" jawab Dr.Love
" tapi, saya tidak cintakan dia lagi, perhubungan kami hambar" keluh abu
"jadi, CINTAI lah dia" jawab Dr.Love sekali lagi.."Kita kena buat segala pengorbanan untuk menyintai dia, Kita berusaha mendatangkan kembali bibit2 cinta kepada isteri kita, itu dinamakan PROAKTIF. " ulas Dr.Love.


PROAKTIF ialah, kita perlu berusaha untuk menyintai dan melakukan segala pengorbanan untuk menyintai dan meraih semula cinta.

Manakala, REAKTIF adalah suatu tindak balas yang berlaku berdasarkan suasana sekeliling kita.
"Mat, lawa lah awek tu, aku rasa seperti aku dah jatuh cinta pada dia" kata seekor buayadarat.
Dari mata turun ke hati, itu lah yang dipanggil REAKTIF.
REAKTIF adalah perasaan yang hadir kerana ada unsur persekitaran yang merangsang.


Baiti Jannati Atau Baiti Narr ?Cinta yang tidak ikhlas akan mendatangkan bencana. Lain yang diharapkan, lain yang kita dapat. Rumah ku syurga ku yang kita harapkan, tapi Rumah Ku Neraka Ku yang kita dapat. Bagaimana ingin dilakukan lagi, jika pernikahan yang diidamkan jika tiada lagi perasaan cinta terhadap pasangan masing2. Lebih malang lagi, jika perkahwinan itu adalah perkahwinan paksaan. Si perempuan terpaksa menerima Si lelaki kerana ingin menjaga perasaan org yang telah menjodohkan mereka dengan alasan mereka itu lebih sekufu (sefikrah). Terpaksa menerima dan terpaksa menjaga hati org lain akan menyebabkan rumahtangga yang terbina akan binasa. Tiada kejujuran didalam pernikahan, itu puncanya sebuah pergolakan.

Gejala penceraian yang berlaku pada golongan 40-an merupakan kesan daripada lunturnya rasa cinta didalam diri pasangan. Si suami mengharapkan cinta sentiasa segar sama seperti baru kahwin, tapi si isteri pulak sibuk melayan anak-anak yang sedang membesar dan banyak berkawan dengan mereka. Semakin lama usia perkahwinan, persoalan cinta dan kasih sayang merupakan punca sesebuah rumah tangga menjadi Baitil Jannati (rumah ku syurga ku) atau Baiti Narr (rumah ku neraka ku).

Akhirnya, si Suami mendapatkan cinta diluar. Cinta kepada si gadis jelita dan masih anak dara. Semua permalasalan ini perlu ditangani jika bakal berlaku kepada kita. Belajar memahami pasangan dan belajar mencintai semula pasangan. Jika dahulu, kita mampu mengorbankan segalanya untuk mendapat cinta pasangan, tapi, kenapa tidak kini lagi. Kesimpulan,CINTAILAH pasangan kita. Tambatlah hati pasangan kita seperti mana ketika kita cuba untuk mendapatkan cintanya dahulu...... 

No comments: